Monday, April 18, 2011

Τα Εθιμα Του Πασχα

Το Σαββατο του Λαζαρου: Τα παιδια λενε την <<καλαντιρα>> διλαδη τα Καλαντα του Λαζαρου και γυρναμε ολο το Μανδρακι. Εκεινη την ημερα φτιαχνουμε και τα λαζαρακια.

Την Μεγαλη Πεμπτη: Ξημερωνομαστε μαζι με τον Χριστο και οι γυνναικες ετοιμαζουν τον Επιταφιο ψαλοντας το Μοιρολοι η τα Εγκωμια.

Την Μεγαλη Παρασκευη: Γυρναμε τον Επιταφιο σε ολο το Μανδρακι και στον Αγιο Σαβα πεταμε βεγγαλικα

Το Μεγαλο Σαββατο: Το πρωι κατα της 11.00 παιζουμε πολεμο με κροτιδες στην πλατεια της Ηλικιομενης και μετα απο εκει μαζευεται ολο το Μανδρακι πισο απο την Ποταμιτισσα. Στης 12.00 σιμενει η καμπανα και γινεται η πρωτη Ανασταση. Τοτε ριχνονται κροτιδες και αυτοσχεδειες Νισυρικες πομπες. Μετα ολοι ετοιμαζονται για το βραδυ...οι μισοι πανε στην εκκλησια και οι αλλοι απο πανω και περιμενουν να γινει η Ανασταση για να πεταχτουν οι πομπες. Μετα την εκκλησια πανε ολοι στα σπιτια τους και τρωνε μαγειριτσα.

Την Κυριακη του Πασχα: Το πρωι γυρναμε την Ανασταση σε ολο το Μανδρακι

Την Τριτη της Λαμπρης: Ολοι παμε στην Ευαγγελιστρια και εκει γινετε ενα ειδος Πανυγιριου οπου προσφερετε φαγιτο απο την εκκλησια - το οποιο ειναι κριθαρακι με κιμα. Εκεινη την ημερα παιζουν ενα Νισυρικο παιχνιδι που λεγεται <<μακχος>>.

Την Λαμπρη Παρασκευη: Ειναι μια μεγαλη ημερα οπου ξεκιναμε απο το Μανδρακι και παμε στον Εμποριο ολοι οι Μανδρακιοτες μαζι με την εικονα της Παναγιας Σπιλιανης. Εκει γινεται η λειτουργεια και μετα γυρναμε ενα ενα τα σπιτια και τα ευλογει η Παναγια. Μετα παμε στα Νικια και κανουμε και εκει γυρα σε ολα τα σπιτια, μετα την οποια κανουμε μια στασει για ξεκουραση. Μετα φευγουμε μια μεγαλη πομπι και ξεκιναμε να πηγαινουμε πρως το Μανδρακι οπου και εκει γυρναμε ολα τα σπιτια. Κατα της 9.00 οταν εχει ποια ανεβη η Παναγια Σπιλιανη σταματαμε στο σιμειο που λεγεται <<ευχι>> και ο παπας διαβαζει την ευχη απο τα μεγαφωνα. Τοτε πεταμε βεγγαλικα, Νισυρικες πομπες και ολες οι καμπανες χτυπανε συνεχεια. Μετα το τελος της ευχης η Παναγια παει στο θρονη της και σερβιρεται γευμα στην τραπεζαρια της Παναγιας που αποτελειτε απο μακαρονια με κιμα.

Την Κυριακη του Θωμα: Το πρωι κατεβαζουμε την εικονα της Παναγιας Σπιλιανης στην Ποταμιτσσα. Μετα την λειτουργεια ξεκιναμε για τους Παλους οπου και εκει γυρναμε ολα τα σπιτια. Εκει εχουμε ενα εθιμο οπου παιζουμε πολεμο με κροτιδες οι Σπαλιοτες με τους Μανδρακιοτες


....Καλη Ανασταση


Γιωργος Διαμαντοπουλος

No comments:

Post a Comment